Vezica urinara

Vezica urinara
Rinichiul este organul principal din aparatul urinar, reprezentat prin doua organe perechi de forma boabelor de fasole, asezate in cavitatea abdominala, in regiunea lombara ,de o parte si de alta a coloanei vertebrale, Rinichiul drept este asezat mai jos decat cel stang. Rinichiul, ca si ficatul, filtreaza sangele de toxine si resturi metabilice, resoarbe substantele necesare organismului si indeparteaza deseurile si toxinele.De asemenea, are rol in mentinerea echilibrului acid – baza si in concentratia si excretia urinei. Fiecare rinichi este format dintr-un million de nefroni, care, fiecare, realizeaza functia globala renala: filtreaza urea, acidul uric, saruruile etc.din sange, concentrandu-le in urina. Aceasta urina, pe masura ce se formeaza, se varsa in caile urinare superioare care o conduc datorita fibrelor musculare in vezica urinara. Vezica urinara este un deposit de urina cu o capacitate de 250 – 300 ml ,care permite ca eliminarea urinei sa se faca de 4 – 5 ori / zi. Bolile frecvente are rinichilor sunt: litiaza, nefrite, ptoza renala, colici renale, hidronefroza, uremie, nefroza lipodica. Infectia urinara este mai frecventa la femei, deoarece la acestea uretra este mai scurta, iar orificiul uretral este mai usor de contaminat cu fecale. La 50 – 70 % dintre femei, mai ales la cele care au nascut pe cale genitala ,poate sa existe o infectie urinara. La fiecare infectie urinara dispar multi nefroni.

 

Cauzele imbolnavirii sunt:
Infectiile produse de unele boli ca; amigdalite, sinuzite, infectii dentare, faringite, otite, cutanate, scarlatina determina inflamarea glomerulilor, numite glomerulonefrite. Septicemiil, infectiile digestive, furunculoza, supuratiile pulmonare, sinuzale sau infectiile genital produc pielonefrite. Daca infectiile sunt numai urinare, avem; pielite (infectii de bazinet), uretrite (infectii ureterale), cistite (infectii vezicale), uretrite (infectii uretrale). Si tuberculoza poate fi o cauza de boala.
Toxicele pot produce lent sau acut o intoxicatie a rinichilor. Daca se opreste brusc functia renala ,avem insuficienta renala acuta. Sunt date de metale grele (aur, mercur, bismut) aflate in unele medicamente sau antiseptic. Sulfamidele, unele antibiotic e ,reumazolul, vitamina D, pot da insuficienta renala acuta. –Blocarea cailor urinare de un obstacol din afara. Obstacol este piatra la rinichi (datorita concentrarii urinei din lipsa consumului de lichide) sau tumoarea.

Simptomele in bolile aparatului urinar sunt:

  • modificari de volum a urinei – modificari de culoare a urinei. Urina rosie semnalizeaza sange in urina.
  • modificari de aspect a urinei. Urina poate fi tulbure din cauza precipitarii de saruri sau din cauza puroiului in urina. modificari de ritm ale urinei; intarzirea de urinare
    opsiurie – sau nicturie (se elimina noaptea).
  • tulburari de mictiune.
  • mictiuni frecvente, de 10 – 20 ori/ zi arata o iritatie vezicala inflamatoare (cistita, tuberculoza) sau mecanice (litiaza, tumoarea). Se numeste polakiurie.
  • usturimi de urinat – disuria sau senzatia de a urina imediat ce s-a efectuat o mictiune -senzatia de urina fierbinte semnalizeaza boli ale vezicii ,uretrei sau nervilor.
  • retentia de urina este de natura prostatica sau nervoasa. Alte simptome de boala: jetul urinar interupt, jetul dublu, dificultatea de a incepe urinarea.
  • durerile lombare sunt afectiuni inflamatoare renale (pielonefrite), de bazin (pielite), litiaze, distensii de bazin. Dar ele pot fi si din cauza coloanei vertebrale sau muschilor lombari;
  • edemul renal. Caracteristica este umflarea dimineata la pleoape si glezne – sunt albe,moi,nedureroase. Se intalnesc in bolile glomerulilor. Bolnavul trebuie sa stea la pat, se va intrerupe alimentatia , sarea si lichidele.
  • hipertensiunea arteriala. Natura renala este data de valoarea mare a cifrei minime a tensiunii arteriale; -insuficienta renala cu: oboseala, somnolenta, dureri de cap, ameteli, gust neplacut ,greata, varsaturi, diaree, eruptii, sughit. La examen de laborator apare urea si acidul uric crescut, alterarea continutului de saruri si scaderea densitatii urinei. Bolile aparatuui urinar pot fi combatute prin sport,miscare in aer liber care calesc organismal ,regim alimentar echilibrat neincarcat in proteic sau cu sare, cu aport suficient de lichide.Se vor trata focarele de infectie (amigdalite, apedincite, otite, colecistite, afectiuni genital, granulom dentar, tuberculoza, parazitoze, enterocolite, guta, diabet ). Nu se vor lua medicamente daca daca este strict necesar (in special antinevralnice).
  • activitatea renala este influentata de a sasea vertreba toracica (atentie sa nu fie deplasata). Se recomanda sa se bea apa plata de izvor, sa se consume alimente bogate in Mg si Zinc sau sa se ia suplimente nutritive pe baza de Mg si Zinc si calciu. Cea mai buna metoda pentru combaterea infectiei urinare este regimul de dezintoxicare cu sucuri de legume si fructe urmat de un regim pe baza de cruditati si produse apicole,se consuma multe supe si ciorbe cat mai calde si proaspete, care sunt foarte eficiente terapeutic.
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!