STIATI CA NUTRITIA INFLUENTEAZA SANATATEA NOASTRA, ATIT ASTAZI CIT SI MIINE?

STIATI CA NUTRITIA INFLUENTEAZA SANATATEA NOASTRA, ATIT ASTAZI CIT SI MIINE?

Dieta reprezinta unica resursa de materii prime de care corpul are nevoie pentru a indeplini functiile cotidiene. Activitatea celulara este complicata si fara intrerupere, dar spre norocul nostru, celulele isidesfasoara propria activitate, automat fara a fi nevoie sa fie impinse de la spate.

Unica noastra responsabilitate, privind acest sistem complicat si dinamic, este aceea de a furniza nutrienti de inalta calitatea, nutrienti de care corpul are nevoie pentru a munci cu spor.

Aceasta sarcina reprezinta o provocare, mai ales ca in fiecare zi miliarde de celule sunt creeate, distruse si inlocuite. Pe par-cursul a sapte ani, marea majoritate a celulelor noastre, cu exceptia celulelor cerebrale si a unor celule glandulare foarte specifice, sunt inlocuite. De exemplu, celulele rosii ale sangelui, ce transporta oxigen in interiorul corpului vostru, au o viata de doar patru luni inainte de a fi scoase din fluxul sanguin si distruse. Corpul uman contine circa 25 de mii de miliarde de celule rosii ale singelui, astfel incit cererea de nutrienti pentru a putea inlocui permanent aceste celule este enorma ! Unele celule, de exemplu cele ale gurii si ale intestinelor, sunt inlocuite si mai rapid, practic in fiecare zi!

Pe linga aceasta, diverse celule si tesuturi au necesitati nutritionale speciale. De exemplu, celulele plamanilor solicita mai multa vitamina C fata de multe alte celule, in timp ce tesuturile ochiului necesita mai multa luteina alaturi de alte carotenoide fitonutritive. Aportul de nutrienti, furnizati de alimente si integratori, trebuie sa depaseasca cererea, altfel vor rezulta simptome de carenta.

In scurt timp, o dieta neadecvata compromite sanatatea zi de zi. De exemplu, carotenoidele – pigmentii colorati ce confera culoarea rosie rosiilor, portocaliu morcovilor si galben dovlecilor, sunt fundamentale pentru functionarea unor celule determinate ale sangeleui ce apara corpul de atacurile microbilor. Studiile au aratat ca o dieta slaba in carotenoide fragilizeaza sistemul imunitar. Din contra, o dieta bogata in carotenoide potenteaza sistemul imunitar, asa cum se intimpla cu vitamina C si cu zincul (ambele putand reduce durata unei raceli). Efectele pe termen scurt, a carentelor de nutrienti sunt foarte evidente,spre exemplu, nivele de energie mai scazute la persoanele a caror dieta are carente de vitamina B sau fier.

Pe termen lung, o nutritie sub nivelul necesitatilor optime, poate conduce la o predispozitie spre imbatrinire precoce si la boli degenerative.

BOALA NU ESTE O CONSECINTA INEVITABILA A IMBATRANIRII

Multi geriatri (oameni de stiinta ce studiaza procesul imbatrinirii) cred ca boala si anumitedizabilitati nu reprezintaconsecinte inevitabile ale imbatrinirii. Cred ca o viata mai lunga si in conditii de sanatate buna ar fi posibila prin aportul unei diete echilibrate, exercitiu fizic, odihna si relaxare.

Bazele unei sanatati optime au adesea originea in copilarie, cand multi copii si adolescenti consuma alimente grase, sarate si dulciuri. La varsta de 20 de ani, multe persoane nu sunt atit de sanataoase pe cat ar trebui sa fie, deoarece nu fac suficient exercitiu fizic sau dieta lor nu este bogata in antioxidanti sau altinutrienti. La 30 de ani, virsta la care se construieste o familie si o cariera, suntem atat de implicatiincat nu avem timp pentru exercitiifizice si nici sa ne odihnim suficient. La 40 de ani, din cauza stresului, a dietei inadecvate si a inactivitatii, suntem tensionati, subnutriti si supraponderali. La circa 50 de ani,multe boli incep sa se manifeste. Multe femei, de exemplu, incep sa arate semnele osteoporozei, si multe persoane de ambele sexe incep sa utilizeze medicamentele. Un segment important al populatiei incepe sa tina tratamente pentru hipertensiune si colesterol crescut.

Sanatatea incepe sa slabeasca si, in fiecare an, milioane de persoane sufera de boli cronice ce le limiteaza activitatea: rupturi ale femurului, artrite, boli cardiace, presiune inalta a singelui, diabet, hernie de disc, astm, deterioararea vederii, pierderea auzului, paralizii, crize epileptice, deteriorari mentale, boli pulmonare, etc. Multe persoane mor in jurul virstei de 70 de ani din cauza atacurilor cardiace, tumorilor sau osteoporozei (complicatii ale rupturii femurului). Motivul tuturor acestor aspecte este acela al unui stil de viatanutritional foarte sarac.

A MINCA BINE NU REPREZINTA GARANTIA UNEI BUNE NUTRITII

Alimentele trebuie sa treaca prin sase stadii: dieta (a minca alimente sanatoase), digestia (tehnic inseamna a trece alimentele prin procesul de masticatie din gura la elaborarea facuta de stomac), absorbtia (trecerea nutrientilor din intestin in circuitul sanguin), circulatia(distributi a nutrientilor transportati de sangecatre celule), asimilarea (incorporarea nutrientilor in celule), si eliminarea (indepartarea rezidurilor din celule). Doar atunci cind toate aceste provocari sunt rezolvate cu succes, alimentele furnizeaza corpului nutritia de care are nevoie; intelegeti deci ca doar simplu fapt de a manca bine nu reprezinta de la sine o garantie a unei bune nutritii. Cu toate acestea, o dieta corespunzatoare reprezinta fundamentele pe care sunt construite sanatatea si vitalitatea noastra.

 

Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!